At tage beslutningen, at det er tid til et nyt ur eller at købe ens første ur for den sags skyld, mener jeg er dybt personlig. Selvom du måske ejer en større samling af ur maskinerier, har du sikkert lagt mange tanker og overvejelser bag hvert eneste køb, da det er et nyt stykke smykke, som skal pryde din håndled i længere tid og det vigtigste udtryk, bag en mands udseende. Meningen med denne artikel, er at give dig de bedste muligheder, for at vælge præcis det rigtige ur, for dig.

Fastslå hvorfor du vil have et ur!

Det kan virke som et besynderligt spørgsmål, men hvorfor vil du egentlig have et ur? Vil du gerne have tiden ved hånden hele tiden? Måske er hensigten at imponere dine kammerater eller dame venner? Måske elsker du historie og vil eje et unikt tidsstykke, som repræsenterer en bestemt person eller æra? Folk, der ser dem selv som ur-entusiaster, har ingen begrænsninger på motivationsfaktorer til at erhverve sig et nyt ur. Det kan være du er nået til et punkt i dit liv, hvor du føler at du vil forkæle dig selv?

I 2013 læste jeg en artikel på Forbes som hed ’’The Top Watches For Social Peacocking’’, som er en guide der beskriver en række mærker og hvilke situationer bestemte brands og designs passer til. Den hjælper læseren til at forstå hvilke faktorer der ligger bag valget i at købe et nyt ur. Eksempelvis, kan det være du arbejder i en høj profileret virksomhed eller arbejder på kontor og derfor går i jakkesæt på daglig basis. Du ved vil sikkert foretrække et ur, som passer til et mere formelt antræk. Hvis du bruger størstedelen af din tid udenfor, ville et sporty ur, være mere passende. Har du børn og leger meget med dem? Du vil sikkert gerne slippe for konstant at minde dem om at de ’’lige skal passe på uret’’ hele tiden. Du skal også overveje om din næste ur erhvervelse, er et ur som skal bruges på daglig basis eller om det er til bestemte begivenheder. Forskellige ure, har forskellige ’’slid tolerancer’’, ment på den måde, at ure til dagligt brug, skal være mindre skrøbelige og kunne tåle lidt mere misbrug, om man vil.

Du bliver også nødt til at spørge dig selv, hvilken type person du er. Som ’’Hvilke værdier er vigtige for mig?’’ Der findes ikke noget rigtigt svar på dette, men det er stadig en god idé at være opmærksom på om brand værdien, er det absolut vigtigste for dig. Måske er det et fedt og unikt design du leder efter, kontra ’’et stort navn’’. Der findes mange, som er tiltrukket af ure som skiller sig ud fra mængden. Hvis din motivation ved dit urkøb, ligger i at imponere den brede skare og få den typiske ’’wow-effekt’’, skal du nok have et ur, produceret af et kendt mærke. Skal du have et ur kun til personligt brug? Så vil det typisk være de små, men vigtige og unikke, detaljer i uret, som vil trække i dig.

Der er uendeligt mange typer af ure og forskellige mærker derude, så hvis du til at starte med kortlægger grunden til erhvervelsen af dit nye ur, har du allerede indsnævret mulighederne betydelig og øget chancerne for at finde præcis dét ur, du inderst inde gerne vil pryde dit håndled med.

Et hav af forskellige ure

Der er langtfra mangel på stilarter, navne, designs, størrelser, farver og materialer, af ure derude. Men ure, vil i en nøddeskal, være bedst tilgodeset, ved at opdele denne jungle, i et par overordnede kategorier. De mest traditionelle ure er ofte klassificeret som ’’dress’’ eller ’’classic’’. Disse vil ofte være en kende konservative i deres design og udseende og vil helt klart se bedst til et formelt klæde. Et sådant ur, vil dog godt kunne bæres med et mindre classy look, afhængigt af uret og personen.

Sportsure, er det mest populære segment af ure på markedet og ligeledes er prisrækkevidden kæmpestor, hvor sportsure kan fås fra alt mellem 50-100kr. og helt op til de helt vanvittige ekstreme og eksotiske kreationer, som kan koste dig helt op til de små millioner(ure hvor du sikkert vil omadressere deres rette brugstitel til noget andet end sporty). Termet sportsur, betyder da heller ikke nødvendigvis, at uret er produceret for at blive brugt til sport. Det kan det godt. Men i ligeså mange tilfælde, er det en indikator til urets design og stilige tema. Når det så er sagt, vil jeg mene at de fleste sportsure skal kunne tåle lidt mere misbrug fra bæreren, end et traditionelt ur. Det kan de som oftest også og det er grundet tykkere bokse, som selve urværket ligger i. De har mere robuste krystaller og nogle gange bevægelse med dertilhørende beskyttelse.

Jeg vil også tillade mig at opstille kategorien ’’komplicerede’’ ure, som et væsentligt punkt på listen. Disse kan både være formelle og traditionelle, mens de også kan fremstå som værende sports inspirerede. Fællesnævneren er dog centreret omkring det intensive fokuspunkt ved de svært komplicerede mekaniske bevægelser disse ure har. Disse ure bliver af mange betegnet som kunststykker og dét er en udlægning jeg langt henad vejen er enig i. Her får man sig ikke bare et ur, som fortæller dig hvad klokken er – nej, man får yderligere komplikationer, i form af smukt mekanisk håndværk, med utallige af mindre, men alligevel fremtrædende detaljer. Investeringsmulighederne her er også mange, da disse ure kan koste flere 100 tusinde kroner og også sagtens træde op millionklassen, hvis vi kigger på f.eks. ’’Grand Complication’’ ure. Disse er ure, som hører til blandt de mest komplicerede tidsstykker i verden og det er disse ure, mange samlere i dag søger, da disse hører til blandt eliten indenfor, urets moderne horologi.

Endelig, vil jeg gerne tilføje en kategori jeg kalder for ’’kunst’’ eller ’’design’’. Det vil i sagens natur, være svært at sætte retningslinjer op, for ure i denne kategori, da deres kendetegn vil være forskellighed. Ideen med disse tidsværker er at de skal understrege designerens æstetiske værdier, overlappet med funktionalitet. Det er sandt at flere ure lægger meget vægt på kunst og æstetisk design, som kan underminere urets status som et funktionalitets værktøj. Med ure i denne kategori, skal de ses som en form for kunstnerisk palette. Disse ure er kendetegnet ved, aldrig at være kendetegnet ved noget. Det kunne være et utal af opulente farvesammensætninger, gådefulde geometrisk urkasser eller himmelvidt forskellige materiale til fremstilling af ure. Effekten ved disse enestående ure, er at holdningerne ofte er polariserende, så man enten elsker eller hader dem.

Hvor meget burde du bruge?

Lad mig dele et par ting med jer, størstedelen af ur samlere har vidst i årevis. Først og fremmest, burde ure ikke erhverves i investeringsmæssige motiver til følge. Selvom det er muligt at erhverve sig ure, som vil vedligeholde deres værdi og i enkelte tilfælde endda stige i værdi, er disse undtagelser og ikke reglen. Tidsværker kan sammenlignes med biler, idet at ure og biler, i størstedelen af tilfældene vil falde i værdi, efter du køber dem. Størrelsesforholdet af værditabet, er meget omstændigt og kommer an på mange forskellige faktorer. Den bedste måde at finde ud af, hvor meget en specifik model, vil falde i værdi, vil være at lede efter samme model ejet af andre forbrugere online og se hvilket prisniveau de ligger på kontra en ny model.

Mange samlere køber ure med følelsesmæssige formål. Ure er en hobby og en kilde til fornøjelse. Hvis du har til formål at købe ure, med det soleklare mål at tjene penge, ville du i de fleste tilfælde selv skulle have en pose penge klar til at lægge på bordet, til at starte med. Det er vigtigt at pointere, da de fleste ting i den kommercielle verden, ikke vil stige i værdi efter du har købt dem og det samme gælder for de fleste urværker. Som så mange andre ting, er det faktorer som, begrænset antal og specielle historier tilknyttet til uret, der vil presse værdien, på et ur op. Eksempler på disse ur brands er Rolex og Panerai blandt andre.

Når det så er sagt, skal du ikke bruge flere penge på et ur, end du har råd til. Hvis du har likviditeten i orden og penge nok at tage af, så kør med det! Men hvis du presser dig selv, til en investering, som du senere hen vil prøve at profitere af, vil det nok være en god ide at justere dine forventninger lidt.
De kalder dem trods ikke luksusure for ingenting..

Dét som du burde lede efter, er value for the money. Du vil gerne finde et ur, indenfor dit prisniveau, men samtidig have noget kvalitet, på en eller anden parameter. Og disse ure, er der flere end rigeligt af på markedet – med et træur vil du have fundet en sikker vinder. Tjek vores ud i shop

Fine ure eller luksus ure, som vi tidligere kaldte dem, er rigtig dyre. Alt er selvfølgelig relativt, men kvalitetsure i dag, koster knaster. Hvis du vil have dig et nogenlunde anstændigt mekanisk Swiss ur, kommer det til at koste dig lige omkring 3-4000kr. i den absolutte laveste ende. Du kan forvente at betale et beløb i størrelsesordenen 6-17.000 kr. for et ’’amatør-ur’’ i denne klasse – ikke at uret vil være til at smide i skralderen året efter – men den kategori, det ligger i taget i betragtning, er det lillebror i størrelsesordenen. Mid-range mekaniske Swiss ure kan ligge fra alt mellem 25.000kr. og op til 100.000. – the sky is the limit!

Markedsføring spiller en kæmpe rolle, indenfor ur industrien og især når vi snakker luksuriøse ure. Nogle gange kan man argumentere for, at man kun køber navnet, i erhvervelsen af et nyt ur. Og for mange mennesker, er dette ikke et problem, da der i nogle kredse, kan ligge virkelig meget social branding, i at have et ur, med det rigtige mærke. Hvis du leder efter et ur, der kan fremtvinge et jalousibrændende eller beundrende-wow, kan du godt forvente at skulle bruge mindst en 10.000kr., på dit ur.

Den endelig købsbeslutning

Næste del kommer til at forberede dig lidt mere, fremimod det endelig valg og handler i høj grad om en prioritering af værdier og tid. Hvad sker der når du er på jagt efter et nyt ur? Du finder som oftest en håndfuld fede ure, du ikke kan vælge imellem. Derfor bliver du nødt til at koge det ned til bare to eller måske tre ure og til sidst står du med et par ure, som enten minder om hinanden i udseende, funktionalitet eller pris og du kan ikke rigtig få dig selv til at vælge imellem de stykker, du har fundet.

Følgende metode, jeg nu vil gennemgå, er en metode jeg selv har benyttet og har anbefalet til venner. En metode som hjælper, til at træffe dét afgørende valg. Meningen er at sætte din mavefornemmelse på prøve og finde ud af, hvilket ur design dine øjne egentlig bedst kan leve med. Det du skal starte med at gøre, er at tage din finale liste med ure, du havde fundet frem til og give dem et gennemført og grundigt eftersyn. Tjek hver eneste detalje ud på uret og prøv virkelig at forstå hvad uret går ud på. Billedet af uret skal brændemærkes på indersiden af din hukommelse. Overdrivelse fremmer som sagt forståelsen. Derefter skal du lægge urene fra dig og ikke kigge på dem eller billeder af dem, den næste uge til to uger.

I denne periode, skal du kigge på andre ure. Et hav af andre ure. Vend tilbage til ure, som du tidligere har kunnet lide, men som ikke havde kant nok til at komme i betragtning, til den endelige beslutning og bliv bare ved med at søge, rundt omkring. Meningen er ikke nødvendigvis at finde andre muligheder, men at præsentere din hjerne for ure, du engang havde overvejet, for at blive mere opmærksom på, hvad du virkelig føler for. Ved denne metode, tester du vedvarende kvalitet og kærlighed til uret og ikke bare den umiddelbare appeal. Du vil falde over en håndfuld ure, som ved første øjekast, kan virke fantastisk flotte, men som efter et par dage, uger, måneder, mister den magi de havde i starten. Mange ure vil have en såkaldt; flygtig tiltrækning – designet mister power i længden. Du leder selvfølgelig efter et ur, du kan nyde og være stolt af, i lang tid.

Jeg har mødt flere som springer dette skridt over og det resulterer ofte i ombytninger og fortrydelse. For at komme dette til livs, vil mange ur samlere bruge flere måneder, hvis ikke år i mange tilfælde, på at tage den rigtige købsbeslutning. De vil simpelthen stille og roligt opbygge et form for bånd til uret, hvor de til sidst vil være klar til binde sig, hvis vi skal sætte processen i et ægteskabeligt perspektiv. De vil måske endda ’’date’’ andre ure i perioden, bare for at være helt sikker. Hardcore ur samlere har selvfølgelig ikke tid til at sætte et helt år eller flere, af til alle deres ur erhvervelser, så dette skal tages med et gran salt. Men grundstenen i metoden er, at nogle ure er impulsive handler, mens andre kan tage længere tid at få afsluttet.

Det er ved at være tid til at vende tilbage til de efterladte finalist ure. Du har tjekket konkurrencen ordentligt ud og du er nu klar til at vende tilbage, til dine originale ønsker. Der vil sandsynligvis ske et par ting. Første er at og ikke vær bange for at indrømme det overfor dig selv, et af disse ure vil have mistet din interesse og viste sig kun at være en ’’flirt’’. Enten er det bare ikke så pænt som du husker det, efter at have kigget på andre ure eller også var det bare en af de ure, som virkede fantastiske i starten, men mistede touchet i længden. Selvom det er svært at vælge fra, er det godt, da du nu vil sidde tilbage glasuren på kagen, af ønske ure. En anden ting som oftest sker når du vender tilbage til urene, er at et ur vil dominere de andre. Du vidste måske endda inderst inde, at det faktisk var dette ur du ville have, men du manglede ligesom en grund, til at færdiggøre købet. Måske var uret et hårstrå for dyrt eller måske et græsstrå for klassisk. Ikke desto mindre, ville du have dét og det dominerer nu, den endelige liste.

Hvis du forlader uret og det i sidste ende vender tilbage, vil det være ægte kærlighed. Indrømmet, det lyder cheesy, men det gør sig gældende i både kærlighedsliv og på en lidt anden skala, også i denne verden. Hvis du stadig har problemer med at træffe det endelige valg, så er der ikke noget galt i at hoppe online og spørge ejere af det ur eller de to ure, du har i tankerne, hvad de syntes. Du skal ikke spørge direkte om de syntes du skal købe det eller ej – det er et irriterende spørgsmål, da det altid vil være op til den enkelte, at træffe den endelig beslutning. Udtryk hellere din begejstring over uret, overfor dem og spørg dem om de ville købe uret igen. Folk har det med at være beskyttende overfor deres materialistiske køb og hvis du derfor spørger om de vil poste penge i noget, de allerede har postet penge i, forudser jeg at du får noget nær det samme svar, hver eneste gang. Vær kreativ med spørgsmålene og hør dem hvor ofte de går med det og til hvilke begivenheder. Virk interesseret og så får du bedre hjælp. Samlere, om det så er ure, biler eller postkort, har det med at være stolte over deres kollektioner og samlinger, så det skulle ikke være et problem at få en nyttig samtale i gang.

Afsluttende tanker

Slutteligt vil jeg gerne takke dig, for at have læste denne blog. Det viser at du er seriøs omkring dine urkøb. Og med god grund, for uret fortæller meget om hvilken person du er, om du så vil det eller ej. Mænd bliver lynhurtigt vurderet på, hvilket ur de har på. Det er ofte den beklædningsgenstand hos mænd, som bliver kommenteret først og oftest på. Jeg oplever ofte at uret, er icebreakeren til et nyt bekendtskab, ved sociale arrangementer. Personligt ville jeg også hellere møde op til en jobsamtale, i et par simple jeans og en kedelig t-shirt, med mit yndlings ur, end at komme i jakkesæt med den fineste midterskilning og skulle undvære mit ur. Uret er vigtigt, så der er ikke andet at sige, end held og lykke med jagten!